14 de gener del 2016

El conjunt Holzmaar-Dürres Maar (Eifel, Renània-Palatinat) un llibre obert a la paleoclimatologia




El Holzmaar es troba situat en el camp volcànic de l’oest d’Eifel, a pocs quilòmetres de Gillenfeld (Renània-Palatinat, Alemanya). Es tracta d’un cràter d’origen freatomagmàtic obert en un zona caracteritzada pel vulcanisme quaternari propi del rift centre-europeu. Les aigües que inunden aquest maar tenen diferents orígens, subterrànies, de pluja i fluvials, ja que un humil curs d’aigua, el Sammetbach, i aporta un petit cabal.
Tot i ser un dels maars més petits d’Eifel, el Holzmaar ha estat un dels més estudiats. Com tots els llacs, els seus sediments presenten un registre amb alta resolució temporal de l’evolució climàtica recent.  L’anàlisi d’aquests sediments ha permès conèixer la progressió del clima en aquesta zona d’Europa durant els últims 30.000 anys.



 Diversos aspectes del Holzmaar

El Holzmaar és ovalat i té uns diàmetres de 250-325 metres i una profunditat de 20 metres. El seu origen es remunta a 70.000 - 40.000 anys BP, abans de l’últim màxim glacial. Actualment el llac acostuma a ser dimíctic i holomictic (les aigües superficials i profundes es barregen dos cops a l’any, a la primavera i la tardor), però en els anys en que la superfície es gela passa a monomíctic (barreja d’aigües una vegada a l’any).
Durant l’estiu, les aigües del Holzmaar tenen un fort component anòxic més enllà del 8 metres de profunditat (hypolimnion). Això es deu a la gran quantitat de nutrients dissolts que aporta el Sammetbach, eutrofitzant el llac.

Nombroses llegendes amb estranys personatges envolten aquest llac

Un sender envolta el llac i de la petita àrea d’aparcament surt un altre camí que, creuant un magnífic bosc,  porta al Dürres Maar. Es tracta d’un antic maar assecat convertit en torbera. Té uns 300 metres de diàmetre i està considerat reserva natural. La seva importància ve donada per la gran quantitat d’espècies vegetals que i viuen.

 
Aquest antic cràter es troba rodejat per un suau anell de toba volcànica i el seu fons està reomplert per un gruix de 12 metres de Sphagnum, una molsa que pot retindré grans quantitats d’aigua. El Sphagnum s’ha anat acumulant durant els últims 3500-4000 anys. Per sota d’aquesta molsa hi ha sediments lacustres que també han estat estudiats i que complementen els treballs fets al Holzmaar.

 Dürres Maar

Sphagnum

El conjunt Holzmaar Dürres Maar (Google Earth)

Per a més informació consultar:
 Leroy, S. A. G., Zolitschka, B., Negendank, J. F. W. & Seret, G. 2000 (March): Palynological analyses in the laminated sediment of Lake Holzmaar (Eifel, Germany): duration of Lateglacial and Preboreal biozones. Boreas, Vol. 29, pp. 52–71. Oslo. ISSN 0300-9483
 
Alfred Montserrat Nebot ©

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada