29 de setembre del 2018

L'Espluguell. (Serradell-Conca de Dalt)


L’Espluguell és una cavitat situada en terres de la població de Serradell (Conca de Dalt-Pallars Jussà). Coneguda des d’antic ja era habitada al segle X i ho va ser fins el XIV. Posteriorment ha estat utilitzada com a refugi ramader.
Encara avui s’hi poden observar restes de murs i portes de fusta que tancaven el recinte, ja fos com a obra defensiva per preservar als seus habitants troglodítics, o bé per tancar el bestiar.
Per accedir a l’Espluguell cal sortir de Serradell pel camí que porta a la font Fresca i creuar la llau de la Font. En aquest punt hi ha una senyal de perill amb la inscripció de “prohibit el pas”. 
L’estiu de 2017, una esllavissada va baixar seguint aquest torrent. Avui dia el material desplaçat, amb alguns blocs de varies desenes de tones, ocupen l’espai per on passa el camí a l’Espluguell. Cal passar amb cura seguint les fites que es veuen i sota la total responsabilitat dels caminants.

 
Font Fresca

Esllavissada sobre la llau de la Font

En sortir de la llau només cal anar seguint les marques grogues que, després d’un tros planer, penetren en una canal. No es triga a veure la boca de la cavitat, a l’esquerra, encara que mig tapada per la vegetació de les vores del camí.
En arribar a una nova fita, a l’esquerra, s’intueix el corriol que porta fins l’Espluguell

 Entrada obrada a l'Espluguell



La cova es presenta en una sola galeria de notables dimensions, amb una longitud de 77 metres i 20 de desnivell





Dues terceres parts de la cavitat es troben ocupades per grans blocs de conglomerat, presentant alguns d’ells recobriments litogènics notablement ennegrits, que per la seva disposició són anteriors al seu despreniment





  


La part final de la galeria té una marcada tendència descendent. Al fons, una mena de trinxera a vegades ocupada per un petit nivell d’aigua, permet arribar a la part baixa d’una colada que suporta diversos grups estalagmítics que es corresponent amb varis espeleotemes zenitals


Mapa de situació (Font: ICGC)

Més informació a espeleoindex

Alfred Montserrat Nebot ©
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada