29 de març del 2020

Una passejada pel Mont d'Haurs (Givet-Ardenes)


Prop de la ciutat francesa de Givet (Ardenes) i al marge dret del riu Mosa, s’aixeca el Mont d’Haurs. Es tracta d’un petit turó que arriba als 200 metres d’altitud i que té una replica a l’altre costat del riu, on s’aixeca la ciutadella Charlemont, important fortalesa amb més de 400 anys d’història.
Existeix un sender ben senyalitzat que permet fer un recorregut circular per al Mont d’Haurs. S’inicia al punt de trobada de la Quai des Héros de la Résistance amb la rue André Bouzy, lloc on generalment es pot aparcar amb comoditat.


Torre Gregoire

 Riu Mosa


El sender, per la dreta, puja fins a la torre Grégoire. És un edifici del segle XI que ha estat restaurat diverses vegades. Antigament era una torre de guaita per controlar el pas pel riu. També ha estat utilitzada com a presó en diverses etapes històriques.
Al costat de la torre s’observen uns estrats de roca calcaria que fan ressaltar el relleu i tenen un cabussament (inclinació) d’uns 45 graus. Això mateix es veu a l’altre costat del Mosa, on aquests estrats suporten la fortalesa de Charlemont. L’erosió provocada pel riu Mosa ha tallat aquest relleu deixant-ne un tros a cada riba. Aquesta calcaria, que té una antiguitat al voltant dels 390 milions d’anys, correspon al període Devonià (Paleozoic) i més concretament a l’estatge Givetià. Aquest estatge, que agafa el nom de la ciutat propera, Givet, és la referència mundial per definir aquest període dels temps geològics



Retornant al camí principal cal anar a l’esquerra pel costat d’un camp. Aviat s’arriba a una mena de mirador sobre la ciutat de Givet






Seguint les senyalitzacions es penetra al bosc i es comencen a trobar indicis, molt amagats entre la vegetació, d’una important construcció. Es tracta del Camp Retranché du Mont d’Haurs, una fortificació per complementar la defensa de la ciutadella Charlemont i la ciutat de Givet, que al segle XVII era una de les places més importants de la frontera amb Flandes, en aquell moment ocupada pels espanyols.
Aquesta construcció va ser dissenyada per Sébastien Le Prestre de Vauban, arquitecte i enginyer militar que va aixecar nombroses places fortes a France.
Cal tenir cura per on es trepitja ja que la vegetació tapa zones en perill d’enderrocament. L’actual degradació del lloc és deguda, no només al pas del temps, si no també a la venda, al 1960 als Països Baixos, de carreus de pedra de les muralles per reforçar els seus dics de l’embat del mar


Ciutadella Charlemont

Després de repassar part de les muralles la ruta comença a perdre alçada ja camí de la vall
Mapa de l'itinerari

Temps de recorregut: Unes 2 hores

Alfred Montserrat Nebot ©

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada