21 de desembre del 2010

Chicago, my kind of town


Chicago és la ciutat més gran de l’estat d’Illinois. Situada al costat del llac Michigan, en el Mig Oest dels Estats Units, i amb més de tres milions d’habitants, ha estat coneguda per diferents motius. Un d’ells és per ser l’inici de la famosa ruta 66, que va de Chicago a Los Angeles, un  altra és pel desenvolupament del gangsterisme durant el període de la llei seca,  però en aquesta ocasió ens centrarem en la importància de l’arquitectura en aquesta ciutat.
A l’octubre de 1871, l,a ciutat va patir un incendi que va durar quasi dos dies. La majoria de cases estaven fetes de fusta i van cremar amb rapidesa. A partir de 1874 es va prohibir, en tot el centre, la construcció d’estructures de fusta. L’arquitecte William Le Baron Jenney va dissenyar el Home Insurance, un edifici de nou plantes en acer que ha estat considerat com el primer gratacels.


El tram de la Michigan Avenue que s’allarga al nord del riu Chicago rep el nom de Magnificent Mile. És la zona més luxosa de la ciutat. Quan es creua amb la Chicago Avenue es pot contemplar aquest impressionant aspecte. Al centre de la fotografia es pot veure l’antiga Water Tower, que va sobreviure a l’incendi del 1871. És obra de William W. Boyington i d'estil neogòtic. A la dreta, més fosca, s’aixeca la torre del John Hancock Center. És una construcció en forma d’obelisc, de 100 pisos i amb una alçada de 343 metres. Dalt hi ha una terrassa des d’on s’observa la ciutat a vista d’ocell. Es va acabar de construir al 1969. Té la típica estructura de l’estil Bauhaus.
Vista de la Michigan Avenue

Edifici envoltat per els nuvols

Vista de la ciutat cap al sud amb la boira entrant des del llac Michigan. A la dreta es pot veure la Sears Tower, de 443 metres d'alçada.

El centre des de la terrassa de la torre Hancock

El riu Chicago.L’edifici acabat en punta, al 35 de East Wacker Drive, va ser dissenyat per Thielbard i Fugard i inaugurat l’any 1926. Durant la llei seca a la cúpula hi havia el Stratosphere Club, propietat de Al Capone.

La Crown Fountain, de Jaume Plensa, al Millenium Park


El skyline de Chicago des del llac Michigan. Sobresurt la Torre Hancock

Al millenium Park destaca el Jay Pritzker Pavillion obra de Frank Gerhy i amb capacitat per 14.000 persones.

Al costat de Jay Pritzker Pavillion es troba Cloud Gate, més conegut com "The Bean". És obra de l'escultor Anish Kapoor.

Situat al sud del Grant Park, el Field Museum és un dels museus de Història Natural més importants del món. L’edifici actual, obra de Daniel H. Burnham, esta construït amb marbre blanc i té un marcat estil neoclàssic. Es va acabar al 1921 i a la façana i destaquen el conjunt de cariàtides.


El Hilton Chicago era l’hotel més gran del món quan es va inaugurar al 1927. Ara es un dels més luxosos de la ciutat. És d’estil renaixentista francès i és obra dels arquitectes Holabird i Roche


La torre Hanckoc vista des del mirador superior de la torre Sears. Al fons el llac Michigan.


Dissenyat per Bertrand Goldberg i inaugurat al 1967, l’edifici de Marina City, està format per dues torres circulars. Al costat, el IBM Building és obra de Mies van der Rohe.

Dissenyat al 1889 per Dankmar Adler i Louis Sullivan, l’edifici Auditorium, seu actual de la Roosevelt University, va ser el primer en tenir instal·lacions d’electricitat i aire condicionat. Va albergar la Orquestra Simfònica de Chicago i va ser reformat al 1960. En la seva època va ser revolucionaria la utilització de diferents tipus de granit, com es pot veure a la façana.   


Alguns edificis encara aguanten l’embat de les noves construccions. El restaurant Holy Cow n’és un exemple.

Fotos: Alfred Montserrat Nebot