29 de març del 2012

El Hoyo de la Sima (El Paso - La Palma)


Des del punt de vista vulcanoespeleològic l’illa de La Palma compta amb nombroses cavitats, però cap d’aquestes té un desenvolupament similar a les de les altres illes de l’arxipèlag canari, com Tenerife, Lanzarote o El Hierro, tot i això es pot parlar d’un volum de més de cent tubs volcànics i d’una dotzena d’avencs, on destaquen diverses cavitats situades en els municipis de Villa de Mazo, Fuencaliente i El Paso.
A l’illa de La Palma cal diferenciar dues àrees. El nord i l’est, amb relleus més antics, i el sud format per erupcions més modernes. Cal tenir en compte que aquesta és la illa canària amb més erupcions de la història de l’arxipèlag. L’última d’elles la del Teneguia, al 1971, que va afegir unes quantes hectàrees a la superfície de La Palma.
Encara que les coves de La Palma no tinguin un gran recorregut, destaca la presència del Hoyo de la Sima i del Búcaro San Martín, dos cavitats verticals d’una certa profunditat, 75 i 57 metres, respectivament.



 Aquest avenc està situat prop d’una de les principals carreteres del centre de La Palma, en un zona molt visitada, cosa que fa que la seva boca estigui protegida amb una tanca de fusta i que en el seu interior s’hi trobin objectes incompatibles amb l’habitat subterrani



El Hoyo de la Sima és una xemeneia volcànica que s’obre a 1.300 metres d’altitud, al municipi de El Paso. El pou té forma d’embut fins als 20 metres de profunditat, després s’eixampla, formant una vertical de 50 metres que situa a l’espeleòleg sobre un con d’enderrocs que corona una base de més de 45 metres de diàmetre

La llum solar arriba fins al fons de la cavitat, això ha permès la colonització per part de certes especies vegetals

 Gran acumulació de guano dels ocells que nidifiquen a les parets de la cavitat



Fotos: Alfred Montserrat Nebot