5 de gener del 2014

El monestir de Sera (Lhasa-Tibet)



A uns quatre quilòmetres al nord del Potala s’aixeca el monestir de Sera. Fins fa uns anys quedava a les afores de la ciutat de Lhasa però la gran afluència de xinesos que el govern de Beijing canalitza cap al Tibet, per tal de diluir la cultura d’aquest poble, ha provocat que aquest monestir formi part d’un dels suburbis de la capital tibetana.
Fundat al 1419 per Sakya Yeshe, un dels principals deixebles dels Tsongkapa, Sera va arribar a comptar amb més de cinc mil  monjos. Després de la Revolució Cultural xinesa i fins l’actualitat, només n’alberga uns pocs centenars.

Vista del Potala des del monestir de Sera
El monestir està compost per cinc grans edificis: Tshogcen, Hamdong Khangtsang, Sera
Je Dratsang, Sera Me Dratsang i Ngagpa Dratsang


El Sera Me Dratsang és l’escola més gran del monestir. Destaca la Roda de la Vida que es troba sobre la porta d’entrada. Al costat de l’edifici hi ha un pati on es debat la lògica budista.
 Molt a prop del Monestir de Sera s’alcen unes roques on es celebra el funeral del cel (els cadàvers de les persones són esquarterats i deixats a mercè del voltors)





L’edifici principal és el Tshogcen. Al seu interior destaca la sala del Dukang, amb multitud de columnes. En aquestes dependències també hi ha una important biblioteca i una capella amb una gran imatge del Buda del Futur, Maitreya


 Altres aspectes del monestir





L’aproximació a Sera es troba plena de imatges de deïtats pintades o gravades sobre la roca
Per a més informació: Monestir de Sera
Fotos: Alfred Montserrat Nebot