13 de gener del 2024

Del pont d'Arboló a Gerri de la Sal (Pallars Sobirà)

 

Aquest és un curt recorregut que s’inicia a l’anomenada área d’esbarjo d’Arboló. Aquesta es troba situada sobre l’antiga carretera N-260, entre Gerri de la Sal (Pallars Sobirà) i Baro (Soriguera), on hi ha una amplia zona d’aparcament.

Cal creuar la Noguera Pallaresa per un pont penjat no apte per a vehicles que ens situa a l’inici d’una pujada amb una bifurcació. Cap a l’esquerra es va a Arcalís i cap a Baro. Cal seguir a la dreta, per on la pujada és més forta. Després d’un curt recorregut s’arriba a l’ermita de la Mare de Déu d’Arboló.

Penjada sobre el congost del mateix nom aquesta capella pertany al terme de Soriguera. Es tracta d’un edifici de planta rectangular cobert amb volta de canó. A la part de llevant hi ha un absis semicircular. Actualment esta tencada.

Pont d'Arboló


Aquest temple ja estaba documentat al seglo X junt amb un castell proper actualmente desaparegut. De totes maneres l’existencia d’alguns elements arquitectònics fan sospitar que l’edifici actual es de finals del segle XII o principis del XIII

Al devant de l’esglesia s’extén un ampli replà amb un panel explicatiu col·locat pel Geoparc Origens de la UNESCO, que mira sobre la Noguera Pallaresa. En aquest s’explica que les parets rocosses que s’aixequen a l’altre costat del riu son de calcaries devonianes (420-360 milions d’anys) pertanyents a la part frontal de l’unitat tectónica del mantell de les Nogueres. El mantell de les Nogueres, junt amb el de l’Orri i Rialp, formen part del anomenats mantells inferiors del Pirineu. Mirant a la dreta s’intueix un plec sinforme (en forma de U)


Continuant camí cap a Gerri de la Sal, abans d’abandonar la zona de l’ermita, hi ha un tronc amb un forat a pocs centímetros del terra. Es tracta del Soc d’Arboló, on antigament les noies que es volien casar posaven el peu dins d’aquest forat per tal de trobar marit abans d’un any




El camí es ben marcat i amb lleuguer descens fins a arribar a Gerri de la Sal. Durant el recorregut el color de les roques va passant a tons més vermellossos, Estem trepitjant terrenys del Triasic (250-200 Ma). Son conglomerats, gresos i lutites del Buntsanstein. Aquests material pertanyent a l’unitat tectónica del mantell de l’Orri. Cal observar que les calcaries devonianes observades anteriorment, tot i ser més antigues que les roques del Triasic, es troben situades per sobre d’aquestes. Això es el resultat de l’orogenesi alpina, que va aixecar el Pirineu rebregant aquests materials i fent-los encavalcar uns sobre els altres, tal i com es veuen aquí




Abans de creuar el pont sobre la Noguera Pallaresa val la pena arribar-se a l'antic monestir de Santa Maria de Gerri, fundat el segle IX (més informació)




Gerri de la Sal

Al poble es poden veure les antigues salines. Pel retorn al punt de sortida cal desfer el camí

Mapa de situació

Temps aproximat: Dues hores i mitja

Alfred Montserrat-Nebot ©