8 de maig del 2012

Jane Goodall: Raons per l'esperança


La primatòloga Jane Goodall ha estat uns dies a Barcelona amb un doble motiu, la celebració d’un Simpòsium de Primatologia i Conservació i el Global Meeting dels Instituts que porten el seu nom. Aquesta reunió de treball ha convocat a més de 40 directors dels diversos programes científics, de conservació i educació, amb representants  d’Uganda, Tanzània, República Democràtica del Congo, Sud-àfrica, República del Congo, Senegal, Xina, Corea del Sud, Taiwan, Austràlia, Estats Units, Canadà, Argentina, Regne Unit, Holanda, Bèlgica, Itàlia, França i Alemanya, entre d’altres.

 Jane Goodall

Aquesta trobada ha servit per analitzar els progressos en els programes comuns i per a definir nous objectius i estratègies, en especial en dues grans àrees:
“Africa Programs”: programes de conservació d’hàbitats tropicals de ximpanzés i d’altres espècies, programes de sostenibilitat amb les  comunitats locals; programes de rescat, rehabilitació i reintroducció de ximpanzés i d’altres primats orfes, fruit de la caça furtiva i la pèrdua d’hàbitat.
-“Roots&Shoots” (Arrels i Brots): el programa d’educació en la sostenibilitat i la solidaritat creat per Jane Goodall l’any 1991, i que es troba a més de 130 països.
Jane Goodall va oferir, el dilluns dia 7 de maig, una conferència divulgativa oberta al públic, a la sala d’actes de l’Edifici del Rectorat de la UAB. La conferència, “Raons per l’esperança”, va tractar sobre els més de cinquanta anys d’incansable treball de la Doctora Goodall, tant a nivell científic com d’educació ambiental i conservació. En la conferència, a partir de la seva experiència personal, Jane Goodall va intentar transmetre el seu llegat de raons per a l’esperança, en un compendi d’arguments rigorosos contra el pessimisme i l’apatia.


La Dra. Goodall en diversos moments de la seva dissertació

Les seves mascotes de peluix l'acompanyen sempre

La doctora Jane Goodall és coneguda pels seus revolucionaris estudis en les selves de Tanzània, entre ximpanzés salvatges, des d’on va redefinir l’espècie humana i la imatge que Homo sapiens tenia de sí mateix. La seva activitat científica i en el camp de la conservació ha estat reconeguda internacionalment amb nombrosos premis i distincions, entre els quals destaquen el Premi Príncep d’Astúries a la Recerca l’any 2003, el títol de Missatgera de la Pau de les Nacions Unides o el Doctorat Honoris causa atorgat per més de quaranta universitats arreu del món.

 La Dra. Goodall amb un dels grup de "Roots&Shoots"

Més informació a: www.janegoodall.org

Fotos: Alfred Montserrat Nebot