7 de setembre del 2015

El castell de Calders (Calders-Moianès)



El castell de Calders s’aixeca sobre un turó de 471 metres d’altitud encerclat per el que havia estat un ampli meandre de la riera del mateix nom. Els seus inicis daten del segle XI, i actualment només queden restes de la torre mestra, de planta circular, de la muralla i de la capella, dedicada a Santa Maria. Enganxat a la muralla es troben també les restes d’una construcció dels segles XVII i XVIII que deuria ser una masoveria on es pot veure el que queda d’una vella cisterna.
Des del poble de Calders (Moianès), el camí més ràpid per accedir al castell és el que baixa per les Roques dels Gitanos, travessa el torrent de la Querosa i s’enfila al castell. 

 Castell de Calders
Una particularitat d’aquest camí és que es passa per uns cingles, les Roques dels Gitanos, calcaris (packstone), amb intercalacions de margues i gresos molt rics en fauna fossilitzada. Són esculls coral·lins amb abundants nummulits, discociclines, restes de bivalves, algun equínid i coralls.
S’observen fàcies de plana deltaica, de prodelta i d’escull, corresponent a un antic ambient d’àrea costanera coberta per un mar càlid i de poca profunditat en el que desguassava algun  riu o torrent.
Aquest sediments es van interdigitant diverses vegades posant de manifest els canvis eustàtics (variacions del nivell del mar) que van tenir lloc fa uns 35 milions d’anys (Bartonià-Eocè) en aquesta zona

Alzina de l'Arola
L’itinerari comença passada la rotonda que hi ha a la carretera N-141c, sota el pobla de Calders. Cal seguir en direcció a Monistrol e Calders. A poc metres existeix una petita esplanada on es pot deixar el vehicle. Des d’aquest mateix punt s’inicia un corriol que porta, primer a l’Alzina de l’Arola (arbre monumental) i després baixa fins a girar a l’esquerra. En aquest punt cal deixar el camí i perdre altitud per una mena de barrancada on a la dreta es pot observar una paret de roca molt llisa: és un mirall de falla. (cal observar la diferència de materials d’ambdós costats del pas)

Mirall de falla
El camí fa un replà a peu del primer cingle.  Aquí es situa la Balma del Cargolaire. El sender segueix avall travessant les anomenades Roques dels Gitanos


Balma del Cargolaire
Un cop al fons cal travessar el torrent de la Querosa, sortir a una pista forestal i anar a buscar el corriol que puja fins al castell. Tot ben senyalitzat. En aquest tram també si poden observar diversos exemplars de fauna fossilitzada, ja que es tornen a trepitjar els mateixos materials que a les Roques dels Gitanos. La tornada a Calders es fa retrocedint pel mateix camí



Castell de Calders
A nivell geomorfològic cal destacar la posició de Calders, sobre una plataforma estructural marcada per l’escull que defineix el relleu en “cuesta” que predomina a la zona.  Un altre aspecte interessant és el meandre abandonat de la riera de Calders.
Com es veu de lluny, el castell s’aixeca sobre un turó de forma piramidal aïllat. La riera de Calders, antigament passava per sota les Roques dels Gitanos, formant un ampli meandre per on ara circula el torrent de la Querosa. Amb el pas del anys, aquest curs d’aigua va tallar el meandre a l’alçada de l’actual Molí del Castell, deixant abandonat un braç del riu (oxbow lake) que es va anar dessecant lentament

Els relleus en "cuesta" s'estenen de E a O

Mapa de l'itinerari


Mapa geològic i tall

© Alfred Montserrat Nebot