1 de maig de 2016

Avenc del Campgràs (Sitges - Garraf)Explorat per primera vegada per Rafael Amat i Carreras el 19 d’abril de 1924, l’avenc del Campgràs és una petita cavitat, de 16 metres de fondària, situada en el fons d’un dolina d’uns 10 metres de diàmetre i 4 de profunditat.
Un ampli pou de 8 metres dona accés a una estança de la que surten diverses derivacions. Una cap a dalt que permet retornar a l’exterior a través d’un conducte força estret. Les altres dues van cap avall.
La més curta baixa un parell de metres per sota del nivell del fons del pou. L’altra permet arribar a la cota –16 metres, on queda tapada tota continuació per un gruixut tap format per un dipòsit d’esbaldregalls. Tanmateix, s’observa una possible continuació (uns 2 metres) en un estret espai situat entre aquest dipòsit i la roca encaixant, que pot fer feliç a més d’un amant de les desobstruccions “garrafenyes”.

 Dolina on es situa l'avenc del Campgràs

 Entrada de l'avenc

 Final d'una de les derivacions en profunditat

 Companyia subterrània

 Baixant cap a la cota -16 metres

 Saleta a la base del pou


 

 El pou
Al 1950, Joaquim Montoriol-Pous va  publicar un interessant treball, a la revista Speleon, sobre el camp de dolines del pla de Campgràs.
Per a més informació sobre l’avenc del Campgràs, consultar espeleoindex

 Alfred Montserrat Nebot ©