25 de maig del 2011

Paradise Ice Cave, un món que ja no existeix


L’altre dia, llegint un article sobre el Mount Rainier National Park, a l’estat de Washington (Estats Units), vaig tenir coneixement de la desaparició de la Paradise Ice Cave, també coneguda com Paradise Glacier Caves. La regressió de les glaceres del Mount Rainier, i molt especialment de la Paradise Ice i la Stevens Glacier, van acabar, durant la dècada dels noranta del segle passat, amb aquesta gran cavitat de glaç.
Aquesta cova va ser objecte d’una visita per part de membres de l’Equip de Recerques Espeleològiques del CEC, l’any 1979. En aquell moment, amb els seus 13.250 metres topografiats, estava considerada la cova de gel més gran del món.
Remenant dispositives antigues, aquí es mostren alguns exemples del que va ser aquesta cavitat explorada per primera vegada al 1908. Ara només en queda el record.
El Mount Rainier, situat uns 80 quilòmetres al sud-est de Seattle, és, amb els seus 4.392 metres d’alçada, el cim més alt de l’estat de Washington. Es tracta d’un  volcà que forma part de la serralada de les Cascades, a l’oest dels Estats Units


Preparant-se per entrar a la Paradise Ice Cave per una de les boques superiors




La galeria del riu




Boca inferior
Més informació a: Paradise Ice Cave

Encara que la foto no té bona qualitat, si cliqueu aquí podreu veure la recessió de la gelera amb dos anys de diferència. Aquesta foto va ser feta al 1979, l’altra al 1981
Fotos: Alfred Montserrat i Toni Nubiola