11 d’octubre del 2011

Kazumura Cave, el tub volcànic més llarg del món



Actualment, a Kazumura Cave, s’han explorat més de 65 quilòmetres de galeries amb un desnivell de 1.102 metres. Es tracta de la cova volcànica més llarga del món. Aquesta cavitat es troba desenvolupada en les colades de lava de la vesant est del Kilauea, més concretament del Kilauea Iki, que tenen una antiguitat de uns 500 anys.
El Kilauea és un volcà que actualment encara està en erupció. Es situa a l’illa de Hawaii, la més gran de l’arxipèlag, també coneguda com Big Island.


Crater del Kilauea Iki (petit Kilauea), actualment apagat. Dins del cercle hi ha un grup de persones
La primera noticia que es té de Kazumura data del 1966. A primers dels 70, del segle passat, s’hi va trobar un nou troglobi. Més tard, al 1981, una expedició anglesa va explorar més de 10 quilòmetres de galeries, passant a ocupar el primer lloc en el ranking mundial. Però els gran avenços en l’exploració es van fer a partir de 1993, quan es va aconseguir l’enllaç entre Upper Zazumura i Old Kazumura, dos cavitat que fins aquell moment estaven separades.
Durant els anys següents es varen anar connectant altres cavitats, algunes després de desobstruir passos molt estrets. Sexton Cave, Paradise Park Cave, Ola’a Cave, son els noms d’algunes d’aquestes coves.



Una de les entrades més superiors de Kazumura es troba a Hawaiian Acres. La planúria del terreny i la vegetació no ajuden a l’hora de localitzar la cova



Una de les moltes cascades de lava solidificada que es troben a la cavitat






Formes de refusió al sostre











Es diferencien clarament les diverses aportacions de lava

Fotos: Alfred Montserrat i Toni Nubiola