24 de maig del 2012

Joaquim Vallmajó Sala


No volia que s’acabés aquest mes de maig sense recordar la figura d’en Joaquim Vallmajó, missioner català assassinat a Rwanda, ara fa 18 anys, per les forces del Front Patriòtic Rwandès (FPR) (tutsi).
Vaig conèixer en Joaquim al 1977, quan amb motiu de l’exploració i estudi d’uns tubs de lava situats a la vessant sud de la serralada volcànica dels Virunga, vàrem fer una estada a Nyamata, la missió on estava destinat i ens va ajudar a solucionar alguns problemes logístics amb les autoritats del país.
Nascut a Navata (Girona), el 21 de març de 1941, va fer el batxillerat i va entrar al Seminari Col·legi de Santa Maria del Colell. Després d’estudiar Filosofia i dos anys de Teologia, va entrar al Noviciat dels Missioners d’Àfrica (Pares Blancs) a Gap (Alps Francesos). Va continuar els seus estudis de Teologia al Seminari de la Societat a Heverlée (Belgica).
El 27 de juny de 1965 és ordenat prevere a Girona, i a finals d’aquest mateix any es trasllada a Rwanda. Va passar per varies missions: Byimana, Rulindo, Masaka, Nyamata, Rutongo, Kabuye, Nyagahanga, etc... Cada tres o quatre anys acostumava a venir a Navata per veure la família i els amics, però quan parlaves amb ell se li notava que la seva gent era la d’aquell país llunyà.


 Joaquim Vallmajó amb la seva gent a Nyamata

 Amb uns amics a Kigali

Fent misa a la zona de Bughesera

Al 1988 demana anar voluntari  al sud del país on hi ha els camps de refugiats dels hutus que són expulsats de Burundi. Des d’allà escriu, el 12 d’octubre d'aquest mateix any: “Són uns 70.000 i la majoria han vist degollar als seus familiar i veïns, o els han ferit a cops de baioneta i els han cremat la casa”.
A l’octubre de 1990, després d’unes curtes vacances a Catalunya, retorna a Rwanda. Al nord del país, les incursions del FPR, desplacen milers de persones, especialment hutus, i a Joaquim Vallmajó li confien la responsabilitat de les obres socials de la Diòcesi de Byumba. El 8 de març de 1994 escriu en una carta adreçada als seus amics: “Després d’anys  de crisis econòmica i social hem passat a la guerra. Un petit grup de polítics corruptes volen conservar el seu poder sigui com sigui, encara que hagin de sacrificar el poble i la pau”.
El 26 d’abril, les forces del FPR el van detenir i assassinar al cap de poc dies. El seu cos mai s’ha trobat.
Una vegada de les que ens vàrem veure em va dir: “No em vaig fer capellà per estar només de mossèn en una parròquia”. Així era en Joaquim Vallmajó Sala.

Fotos: Alfred Montserrat Nebot