11 de juny del 2018

Cova Xerolina (Pontons-Alt Penedès)


Aquesta petita cavitat ubicada al municipi de Pontons (Alt Penedès) compta amb diversos noms: cova de Cal Fontena, de Mariangla, Xerolina i de Can Joan de Solé. Aquest últim nom és el que figura, pintat en grans lletres, a la rampa d’entrada a la cavitat. Per al títol del post s’ha conservat el de cova Xerolina donat que és el que figura com entrada a Espeleoindex.
La cova s’obre molt a prop de la carretera BV-2441, a la part superior del paratge conegut com a Pla de la Mariana (o Matania), just al començament del bosc.

 Entrada a la cova Xerolina

Mapa de situació (ICGC)

Excavada en calcaries de l’eocè i amb un recorregut total d’uns 30 metres, s’accedeix a la cavitat per una curta rampa que dona pas a una saleta. A la dreta d’aquesta s’observa un mur de pedra, el que fa sospitar que aquesta estància ha estat utilitzada per guardar o emmagatzemar alguna cosa.



 
Seguint la rampa d’entrada la cova guanya en amplada i s’arriba a una nova petita sala situada a un nivell inferior. És en aquesta part de la cavitat on es troben la majoria d’incipients formes reconstructives.





En aquesta cavitat s’hi ha recollit alguns interessants exemplars de fauna cavernícola.

Alfred Montserrat Nebot ©