29 de novembre de 2013

El Casol de Puigcastellet (Folgueroles-Osona)Folgueroles potser és més coneguda per ser el lloc de naixement de Jacint Verdaguer, però d’entre el seu passat històric, o prehistòric, destaca el Casol de Puigcastellet. És tracta d’una fortificació ibèrica de barrera que data de mitjans de s. III aC. i inici s. II aC., que controlava la via de comunicació natural entre la Plana de Vic i les terres gironines.
L’església de Santa Maria es troba al centre del poble de Folgueroles i està documentada des de l'any 967. Entre els segles XIII i XV, va exercir el control sobre aquesta parròquia, la canònica de St. Llorenç del Munt, com a resultat de la seva influència aquesta església tenia com a patró a St. Llorenç.

Es tracta d'una edificació de planta rectangular amb una sola nau i un sol absis. La nau és coberta amb volta de canó. Les modificacions que acabarien donant una fisonomia barroca a l'edifici es van iniciar a principis del segle XVII (1607). Al segle XVIII es traslladà la porta romànica de la façana de migjorn a la de ponent.
 Al davant s’aixeca al monument a Jacint Verdaguer, obra de Josep Maria Pericas

 
Font: ICC
Des de Folgueroles cal seguir les senyalitzacions que porten a Puigcastellet


Aquest enclavament es troba situat sobre un turó, a 703 metres sobre el nivell del mar, en el límit entre la Plana de Vic i les Guilleries. La construcció aprofitava els espadats a nord i sud com a defenses natural, la seva ubicació quasi al cim del turó, el que li donava una bona visió del territori, i la seva visibilitat des del cantó de la planaEs tractava d’una obra formada per un gran pany de muralla rectilínia, amb una torre central adossada i deu àmbits adossats

 Font: ICC

Donada la quantitat de material que s’ha trobat al seu peu, aquesta muralla deuria ser molt més alta del que és en l’actualitat. Tanmateix, la visió sobre el territori deuria ser molt més amplia per la manca de vegetació. Actualment el bosc impedeix veure gaire més enllà
Més informació aquí
Fotos: Alfred Montserrat Nebot ©