17 de novembre de 2013

L’Esquerda. Una mirada al passat d’Osona (Roda de Ter)Fa pocs dies es va celebrar el desè aniversari de la mort del poeta Miquel Martí i Pol, fill de Roda de Ter (Osona). Si per aquesta raó, o per qualsevol altre, visiteu aquesta població no deixeu d’acostar-vos al jaciment ibèric i medieval de l’Esquerda. 
Encimbellat sobre un dels meandres del riu Ter abans d’entrar a les Guilleries, aquest jaciment arqueològic es troba assentat sobre l’anomenat Gres de Folgueroles, roca detrítica formada per sorra de gra molt groller (1-2 mm), que presenta un diaclasat bàsicament en orientació N – S i que ha condicionat des de la distribució dels habitatges i carrers fins a ubicació de les cisternes i les tombes antropomòrfiques que hi ha per tot el recinte.

Habitada des del segle VIII a C, en el període del bronze final, aquesta zona fou ocupada per assentaments humans més o menys estables, fins al segle XIVDurant l’època ibèrica s’hi aixecava un “oppidum” fortificat per una muralla i dues torres de pedra al costat de la porta d’entrada al poblat.
Entre els segles III i II a C el recinte va ser destruït, però va ser ocupat de nou fins a l’època medieval

Restes de l’església romànica (s. XI). Al seu voltant es situa una zona de necròpolis on moltes tombes s’han excavat a partir del diaclasat


Altres exemples de l’aprofitament del diaclasat. Una de les cisternes on es recollia l’aigua de pluja i el carrer principal del poblat ibèric

Antigues colònies tèxtils al costat del Ter
Per a més informació: www.lesquerda.cat
Fotos: Alfred Montserrat Nebot