20 d’agost del 2014

Coves B i C d'Olopte (Isòvol-Cerdanya)



Fa pocs dies vàrem tenir ocasió de visitar les coves B i C d’Olopte (Isòvol-Cerdanya).
Aquestes cavitats, conegudes des d’antic, van ser explorades i estudiades a finals dels anys 60 del segle passat i recopilades en el llibre “La Fou de Bor i cavitats de l’alta vall del Segre”, de Ramon Viñas, Maria Canals i Carles Ribera.
De les diverses coves existents en el Mont Cortàs, turó en el que es situen les coves B i C, cal destacar la anomenada cova A, especialment per ser la de més desenvolupament mètric. Tanmateix, altres cavitats més petites han assolit un cert interès donada l’existència de restes arqueològiques en el seu interior.


 Cova C d'Olopte
Coordenades: UTM (Datum ED50 Fus 31N) X: 402146 Y: 4693873 Z: 1.170 m
La cova C d’Olopte consta d’una única galeria de 12 metres i donada l’amplitud de la seva boca serveix de referència per localitzar la cova B, ja que es veu des del camí que baixa d’Olopte seguint el riu Duran al poc de travessar el pont. La cova B es situa uns 2 metres per sota de la C.

Les dues entrades a la cova B
Coordenades: UTM (Datum ED50 Fus 31N) X: 402147 Y: 4693872 Z: 1.168 m
Galeria d'entrada








Des d’aquí, i al marge del petit reportatge gràfic, volem denunciar el lamentable estat en que es troba la cova B. Aquesta, de 134 metres de recorregut i amb unes morfologies força interessants, es troba plena de sacs de plàstic, alguns encara plens de terra, bombetes trencades, cartutxos de gas butà rovellats, així com deixalles varies segurament fruit de les diverses excavacions arqueològiques

 En aquest petit forat del fons de la galeria principal també s'hi troben envasos de butà




Per a més informació sobre aquestes cavitats es recomana consultar espeleoindex i la publicació esmentada.
Fotos: Alfred Montserrat Nebot ©