16 de desembre del 2019

La batalla de les Ardenes. Un aniversari per recordar


No és aquest el lloc per explicar amb detall el que va representar la batalla de les Ardenes cap a les acaballes de la Segona Guerra Mundial. Senzillament dir que va ser una contraofensiva alemanya desesperada que va començar el 16 de desembre de 1944 (avui fa 75 anys) i que intentava aturar la marxa de les forces aliades cap a Berlin després del desembarcament de Normandia. Al marge del que es pot trobar a la xarxa, per als que vulguin més informació cal fer esment del llibre “El largo invierno” d’Alex Kershaw, on s’explica la preparació de la batalla per les tropes alemanyes i la defensa del territori franco-belga per unes forces aliades agafades per sorpresa i amb recursos limitats.









Vistes de Malmedy 

Hi ha molts indrets per visitar a les Ardenes que foren escenari durant aquesta fase de la guerra, però potser els més significatius siguin les poblacions de Malmedy i Bastogne.
A Malmedy, el 17 de desembre, membres del 285è Batalló d'Observació d'Artilleria de camp dels Estats Units va tenir la mala fortuna de trobar-se amb la principal punta de llança blindada del 6è Exèrcit Panzer-SS sota el comandament de l'Oberst (coronel) de les Waffen-SS Joachim Peiper.
Després d’una breu lluita i donada la diferència de forces els nordamericans es van rendir. Desarmats varen ser portats a un camp proper i metrallats. Van morir 150 soldats.
Avui dia, a les afores de Malmedy, prop de Baugnez, s’aixeca un memorial que recorda els fets.







Memorial en el lloc de la massacre de Malmedy 


Prop d’aquest punt, el museu de Baugnez permet fer-se una idea del que deurien ser aquells dies de desembre de 1944






El 21 de desembre, les forces alemanyes van aconseguir encerclar Bastogne, defensada per el Comandament de Combat B de la 10a Divisió Blindada i la 101a Divisió Aerotransportada, la mateixa que la matinada del 6 de juny d’aquell mateix any havia saltat sobre Sainte-Mère-Eglise (Normandia).
Durant diversos dies els defensors varen patir l’assetjament dels alemanys. Amb poca munició i menjar i temperatures de més de 30 graus sota cero. La situació va arribar a ser molt crítica. Els nazis, coneixedors de la circumstància van fer arribar al cap del aliats, el general Anthony McAuliffe, una carta de rendició a la que aquest va contestar amb un famós “NUTS”, traduït finament com “A fer punyetes”, i més grollerament com “ I uns collons”.
El 26 de desembre, el Tercer Exercit del general Patton va trencar el cèrcol i va obrir un corredor fins a Bastogne per on es van poder evacuar el ferits i entrar els subministres que faltaven.
Les baixes en la 101a Divisió Aerotransportada des del 19 de desembre de 1944 fins al 6 de gener de 1945 van ser 341 morts, 1691 ferits, i 516 desapareguts



Imatges del centre de Bastogne







El Mémorial du Mardasson s'aixeca a les afores de Bastogne. Es tracta d'un monument  commemoratiu del setge a la ciutat. Mig soterrada es pot visitar la cripta decorada per Fernand Léger, un dels pintors francesos més importants del segle XX




 Al museu de la guerra de Bastogne es pot fer un seguiment del setge i de la batalla de les Ardenes

Alfred Montserrat Nebot ©