12 de maig de 2015

El Nepal que potser no tornarem a veureUn nou terratrèmol ha afectat avui el nord del Nepal. L’epicentre, prop de Kodari, s’ha deixat sentir fins a Nova Delhi, i les poques construccions que s’aguantaven precàriament s’han ensorrat. De nou runa i morts quan semblava que es començava a anar cap a la normalitat. I és que encara que els terratrèmols en aquesta zona del planeta no acostumin a tenir aquesta magnitud, el cert és que el risc sísmic es notable.
L’Himàlaia i les serralades veïnes no s’han aixecat aquí per casualitat. A grans trets, fa uns quants milions d’anys que la placa Índica i l’Euroasiàtica s’estan comprimit una contra l’altra. Aquests esforços han donat lloc a la serralada més alta del planeta, i això comporta certs moviments de l’escorça que són els causants dels terratrèmols.
No sé quin ha estat el grau de destrucció, que sembla que ha sigut gran, senzillament el motiu d’aquest post és mostrar unes quantes fotografies del edificis més característic del Nepal, concentrats en la vall de Katmandú, i de Kodari i el pont de l’Amistat, frontera amb el Tibet (Xina). Qui sap si els tornarem a veure en peu.
Per a fer un seguiment del terratrèmol: Earthquake report 

Katmandú. Durbar Marg

Katmandú. Durbar Square. Taleju

Katmandú. Durbar Square. Kala Bhairav

Katmandú. Durbar Square. Temple de Shiva i Parvati. Santuari Lakshmi

Katmandú. Durbar Square. Casa de la Kumari

Katmandú. Durbar Square

Katmandú. Durbar Square

Katmandú. Moan Chowk


Katmandú. Swayambunath
Katmandú. Pasupatinath. Temple a la riba del riu Bagmati. Riu sagrat on es realitzen les cremacions del difunts

 Patan. Temple de BhimsemPatan. Durbar Square
 Bhadgaon. Jaganath

 Bhagdaon. Temple de les 55 finestres

 Bhagdaon. Siddki Lakshmi

 Bhagdaon. Bhodu


Estatua de Vishnu al temple de Budanilkantha
Kodari. A l'esquerra el pas fronterer. Al fons el pont de l'Amistat que permet creuar el riu Sunkosi. A la dreta el Tibet (Xina)


 La carretera al seu pas per Kodari.

Pont de l'Amistat. A l'altre costat el Tibet (Xina)
Fotos: Alfred Montserrat Nebot ©