10 de juny del 2017

Oradour-sur-Glane. Preservant la memoria (Haute-Vienne, França)



A mitjans d’abril de 1944, la 2ª Divisió Cuirassada Waffen SS “Das Reich” va ser enviada al sud de França per a la seva reorganització i rearmament. Les fortes pèrdues sofertes en el front oriental així ho requerien.  Fundada al 1929 per Heinrich Himmler dins de la SS, al 1940 va ser integrada com a formació de guerra i enquadrada a la Wehrmacht. Amb tot l’arsenal necessari i amb uns comandaments especialment triats pel partit nazi i ben instruïts amb les idees de supremacia racial i obediència cega al Führer, la Waffen “Das Reich” es va caracteritzar per la seva crueltat, violència i repressió criminal. Entre d’altres tenia les funcions de custòdia dels camps de concentració, la de fer desaparèixer als oponents polític, membres de la resistència, presoners de guerra i la de crear el terror entre la població civil. Tanmateix va ser l’encarregada de dur a terme l’anomenada “solució final”.
Dies abans del desembarcament de Normandia (6 de juny de 1944), els membres de la resistència francesa estaven especialment actius. Els sabotatges i atacs als alemanys es varen multiplicar.
La Waffen SS “Das Reich”, instal·lada prop de Tolosa de Llenguadoc, va ser requerida a Normandia. Durant aquest trajecte, els atacs de la resistència els van servir d’excusa per realitzar algunes operacions de “neteja”.
Com a represàlia als atacs de la resistència, el 9 de juny, a Tulle, s’executen varies desenes de civils que posteriorment són penjats de fanals i balcons. A la tarda del dia següent, 10 de juny, les tropes alemanyes entren a Oradour-sur-Glane  i agrupen a tots els seus habitants a la plaça del mercat. Separen als homes de les dones i nens. Els primers són portats a les afores de la població. A les dones i els nens els tanquen a l’església on tiren granades de fum creant una gran confusió que els membres de la Waffen SS resolen disparant amb metralladores.
Aquesta va ser la senyal per que els nazis comencessin a disparar sobre els homes agrupats fora de Oradour. En total 642 víctimes innocents.
Durant els tres dies següents, els soldats alemanys es van dedicar a rematar els agonitzants i a cremar tant els cossos de les víctimes com les cases del poble. El 13 de juny van marxar cap a Normandia.
El poble d’Oradur-sur-Glane es va aixecar de nou al costat de les ruïnes de l’antic, que es va voler conservar tal i com el van deixar els alemanys aquell 10 de juny de 1944.


 Entrada al recinte antic







 
Sortidor de gasolina

Vies del tramvia que unia Oradour-sur Glane amb Limoges

 Escola de nenes






L'església









Cementiri


Al 1999 va ser inaugurat el “Centre de la mémoire d’Oradour-sur-Glane” on es pot veure una exposició permanent  sobre els fets

Per a més informació sobre els fets d’Oradour-sur-Glane i la seva repercussió cliqueu aquí 
 Alfred Montserrat Nebot ©