31 de maig del 2019

Els Orgues d'Illa (Rosselló)


Al nord de la població d’Illa (Rosselló) es troba el paratge dels Orgues. Es tracta d’un espai ocupat per sediments del Pliocè i Quaternari posteriorment treballats per l’erosió. Aquest desgast natural ha donat lloc a una morfologia, que també es pot trobar en d’altres indrets, i que es caracteritza per terrenys aixaragallats que han donat pas a altes columnes de sediments tous coronades per d’altres de més competents.



L’accés esta ben senyalitzat des de la carretera N-116 des d’on s’arriba a l’àrea de recepció de l’indret. Un camí d’uns 800 metres travessa una zona particular abans d’arribar al lloc dels Orgues. Durant aquest recorregut es poden veure algunes figures fetes amb metall situades al costat del recorregut







L’indret visitable dels Orgues no és massa gran però suficient per donar una idea de la seva evolució. Prop d’aquí hi altres paratges similars. Alguns estan en terrenys privats, d’altres són de més difícil accés i d’altres senzillament no estant “urbanitzats”
















L’origen dels Orgues de l’Illa hi ha que situar-lo a la fi de la crisi del messinià (5.3 Ma), quan el Mediterrani recupera el seu nivell, i fins i tot el supera. Les aigües marines penetren per les valls profundament excavades durant la fi del Miocè. En aquestes costes es van dipositar sorres i argiles per l’acció dels torrents i rius que hi desembocaven i que anaven reomplint la conca. Al refredament del clima de principis del Quaternari es deu el recobriment de còdols de la part superior. L’efecte de la gelifracció sobre les roques i el seu posterior arrossegament per l’aigua va donar lloc a aquest estrat que actualment preserva la part alta d’aquestes “fades” o “senyores amb barret”, noms populars amb que se les coneix.
No cal dir que els Orgues tenen els dies comptats. L’erosió ha creat el que és veu i acabarà per esborrar el que queda

Alfred Montserrat Nebot ©