19 de setembre del 2012

Aosta, o l’antiga Augusta Praetoria


Situada al nord-oest de la península italiana, la Vall d'Aosta és la regió més petita d'Itàlia. Aquesta comunitat, que gaudeix d'un estatut d'autonomia des de 1948, ha deixat la seva situació perifèrica dins d’Itàlia i ha tornat a la seva posició tradicional de centralitat alpina. La cultura, la història, l’art, el patois, el bilingüisme, les tradicions d’una banda, el territori i l’ambient de l’altra constitueixen una especificitat alpina i europea i són elements de reconeixement i de valorització dels quals la Vall d’Aosta n’està orgullosa.
Els Savoia van concedir a la Vall d’Aosta una llarga autonomia, conscients de la dificultat de dominar completament aquell territori infranquejable i dividit en tantes petites senyories. La particularitat valdostana fou garantida cap el 1191 amb la “Carta de les Franquícies”, que regulava els drets i els deures tant dels ciutadans d'Aosta com del comte, i servia per reduir el poder dels hisendats en els enfrontaments de la població. L’autoritat pública va ser garantida en un primer moment gràcies a un vescomte que pertanyia a la família dels Challant, la més potent de la Vall, i a partir del 1263 per un càrrec nomenat pels Savoia. El segle setze, Emanuele Filiberto descrivia la Vall d’Aosta com “una província separada que no depèn de les nostres altres províncies ni cap aquí ni cap allà de les muntanyes, i que té les seves lleis i els seus costums a part”.
D’altra banda, pràcticament fins al final de la Revolució francesa, la Vall d’Aosta manté un codi de lleis propi: el “Coutumier”. Publicat a Chambéry el 1588, era el Llibre dels Costums, o sigui, de les regles que, fins aleshores no escrites, governaven la vida de la Vall, guiada per l’Assemblea dels Tres Estats i del Consell des Commis. D’aleshores ençà, excepte per breus ocupacions franceses entre els segles disset i divuit i durant les guerres napoleòniques, la Vall va seguir els esdeveniments dels Savoia. Més proper en el temps, la medalla d’or al valor militar atorgada als batallons “Aosta” i “Cervino” i la lluita de la Resistència guiada per Émile Chanoux han estat els moments més àlgids d’una història que s’ha fos amb la d’Itàlia a partir del 1861. Però la seva capital, Aosta, va ser una important ciutat de l’Imperi Romà, i amb el nom de Augusta Praetoria es trobava sobre la via que unia Roma amb Britania. Tot això ha deixat un llegat històric impressionant.


 El pont romà

 Arc d'August


La Via Sant Anselmo és el nom que actualment rep l’antic Decumanus


 

La Porta Praetoria i la seva torre, on actualment s’estan realitzant treballs arqueològics
Partint del monumental Arco di Augusto erigit en honor de Cèsar August per commemorar la victòria sobre els Salassi, que foren els primers habitants de la Vall, i tot deixant enrere el famós Ponte Romano, arribem fins a la Porta Praetoria, que donava pas a l’interior de la ciutat. Per la seva estructura quadriculada típica de les ciutats romanes, les seves muralles i les seves torres fortificades (Torre del Lebbroso, Tour Neuve, Torre Bramafam), de les quals se'n conserva una part, i les restes de l'amfiteatre i del teatre romà, Aosta s'ha guanyat el nom de "Petita Roma dels Alps"


 
L’amfiteatre i el teatre romà

 

 



 Imatges exteriors i interiors de l’església de Sant Orso

  




La Catedral
L’església Collegiata di Sant Orso i el seu claustre magnífic, la catedral, que també ens remunta al segle XI, amb les seves imponents torres romàniques i preuats frescos, el palau episcopal o el Museo del Tesoro della Cattedrale, ens fan copsar de manera interessant la història medieval de la ciutat. Aosta, és potser la forma més acabada de la ciutat romana que es conserva actualment a Itàlia

Fotos: Alfred Montserrat Nebot