5 de febrer del 2014

Forte di Bard (Bard-Vall d'Aosta)



Des del 31 de gener fins al 2 de juny d’aquest any, un centenar d’obres del Museu de Montserrat estaran exposades al complex cultural de Forte di Bard (Bard-Vall d’Aosta). Caravaggio, Marià Fortuny, Ramon Casas, Salvador Dalí, són alguns del pintors dels que es podrà veure una part de la seva obra penjada en les sales del que va ser una antiga fortalesa medieval que guardava l’entrada, pel sud, de la Vall d’Aosta, actualment italiana.
El castell del Forte di Bard, tal i com és ara, va ser construït durant el segle XIX per la Casa de Savoia. S’aixeca sobre un turó rocallós que presideix, no sols la població homònima que té als seus peus, si no també la vall d’Aosta, que en aquest punt és més estreta permeten una millor defensa.

Diverses cabines mecàniques faciliten l’accés a la fortalesa

Aquesta fortificació, reconstruïda fa pocs anys, va ser oberta al públic al 2006 i actualment és un important centre cultural de la Regió Autònoma de la Vall d’Aosta que alberga el Museu dels Alps

Curiosa font amb elements mòbils


El promontori s’obre el que s’aixeca sempre a comptat amb una importància estratègica. Ja al segle V, Teodoric hi va fer alçar una construcció militar que va durar fins al segle X època en que va ser substituït per un castell, més petit que l’actual, que estava sota el control del Senyors de Bard. Tres-cents anys més tard va passar a la Casa de Savoia.
Potser la gesta militar més important va ser la del mes de maig de l’any 1800, en que 400 soldats van barrar el pas a l’exèrcit francès, format per 40.000 militars ben armats. Això va arruïnar els plans de Napoleó Bonaparte que volia envair la vall del riu Po i atacar Turí per sorpresa. Finalment, al 1975, el Forte di Bard va passar al govern de la Regió Autònoma de la Vall d’Aosta

Des del Forte di Bard es contempla, cap al nord, aquesta magnífica vall glacial





Diversos aspectes de la població de Bard

Fotos: Alfred Montserrat Nebot