17 de desembre del 2015

Els volcans del grup Mosenberg-Reihen (Eifel, Renania-Palatinat)




Dins del camp volcànic occidental d’Eifel es troba el grup Mosenberg-Reihen, compost per cinc centres eruptius. Quatre són cons de cendra i escòries, i un és un maar resultat d’una erupció freatomagmàtica: el Meerfelder. Aquest conjunt s’alinea sobre una fractura NNW-SSE, creuada per altres de menys importants en direcció N-S.
El Meerfeldermaar és la més gran formació resultant d’una erupció freatomagmàtica de la regió d’Eifel. Té un diàmetre de 1.500 metres i el desnivell entre el seu fons, que forma una depressió per sota del terreny circumdant, i la part més elevada és de 180 metres.
Actualment el llac que ocupa l’interior del Meerfelder només cobreix una tercera part de la depressió i té una profunditat de 18 metres. Aquesta disminució de la superfície de l’aigua es deguda als treballs, que entre 1877 i 1880 es van dur a terme per guanyar terres de cultiu. Durant aquest anys es va construir un sobreeixidor per tal d’evacuar les aigües, que encara avui està en funcionament.

 Panell informatiu sobre el terreny


El maar

Datacions fetes, tant amb C-14 com amb optoluminescència, han donat a aquest maar una antiguitat d’uns 29.000 anys

 El llac de cràter del Windsborn

Pocs quilòmetres al sud, el Windsborn es un veritable con de cendra i escòria soldada d’uns 30 metres d’alt amb un llac al seu cràter. No és un maar. No és el resultat d’una erupció freatomagmàtica si no un volcà que acabada la seva activitat a vist el seu cràter reomplert d’aigua de pluja

El Windsborn des del punt més elevat del seu cràter

La lamina d’aigua es poc profunda: 1,7 metres, i és el que es podria considerar com un llac tancat, o sigui, sense fluxos entrants ni sortints, on només actua l’aigua de pluja, l’evaporació i la capacitat d’absorció del sòl

Una creu presideix el punt més alt del cràter del Winsdborn

Tocant al Windsborn es va obrir el Hinkelsmaar. Tot i el seu nom l’aigua que ocupa el seu cràter prové de la pluja, o sigui, que és una altre llac de cràter, però amb la característica de que a partir de 1840 cada any era drenat per tal d’aprofitar la torba del seu fons.
Al sud del grup volcànic es situa el Mosenberg. És d’un con de cendra i escòria en forma de ferradura i del que surt una colada basàltica de 17 metres de gruix i 1,6 quilòmetres de longitud.
Tots aquests volcans compten amb diverses rutes senyalitzades pel seu entorn

Alfred Montserrat Nebot  ©