22 de gener del 2018

El volcà del Cabezo Negro (Calasparra-Múrcia)



L’activitat volcànica a la regió de Múrcia es pot precisar en quatre períodes. Durant el Pèrmic i el Triàsic, al Juràssic, al Miocè i al Pliocè-Plistocè. Dins del vulcanisme del Miocè cal destacar el volcà del Cabezo Negro, a Calasparra.
Es tracta d’un volcà amb una antiguitat d’uns 7 Ma (milions d'anys) que va iniciar la seves erupcions en una conca marina poc profunda. La interacció entre el magma i l’aigua va donar lloc a fortes explosions formant un complex hidromagmàtic compost per roques sedimentaries i volcàniques. Però el veritable interès d’aquest volcà radica en que compta amb un conjunt de roques escasses en el registre geològic: les lamproïtes.
Són roques ultrapotàsiques provinents de zones profundes (mantell) i que durant el seu ascens com a magma no assimilen elements de les roques que travessen.
La seva poca abundància ha provocat que durant molt temps se les conegués amb nom locals depenent de les localitats on es trobaven. Entre d’altres, jumillita, a Jumilla (Múrcia), verita, a Vera (Almeria) o cancalita, a Cancarix (Hellín-Albacete).

 Segons López Ruiz i Rodriguez Badiola (1980)

El volcà del Cabezo Negro es situa a uns 2 quilòmetres al nord de Calasparra, a l’inici de la carretera que porta al santuari de la Esperanza. Sembla que el seu origen esta relacionat amb la falla de Socovos que passa molt a prop d’aquí i que al llarg de més de 30 quilòmetres presenta nombrosos afloraments de lamproïtes

Mapa estructural dels voltants de Calasparra


Es penetra en el cor del volcà gràcies a una cantera abandonada que ha deixat al descobert la xemeneia volcànica. No espereu trobar informació en els panells explicatius que hi ha durant el recorregut, el clima de la zona s’ha menjat tota la informació




Un altre característica a tenir en compte de la lamproïta és la clara disjunció columnar que presenta, com els basalts que podem veure a Castellfollit de la Roca (Garrotxa), fruit d’un refredament lent

Materials volcànics i sedimentaris com a resultat de les fases hidromagmàtiques del Cabezo Negro


Seguint l'itinerari marcat es pot pujar fins a capdamunt del Cabezo Negro. El vessant nord esta cobert de pins i travessat per un sender marcat amb pedres que utilitzen els pelegrins que fan el recorregut a peu des de Calasparra fins al santuari de la Esperanza

 
 Vista del cràter des de la part superior del volcà



En les parets interiors del volcà s’aprecien estructures tipus sills i dics que també presenten disjunció columnar. Tanmateix, en el mateix indret s’observen disjuncions esferoïdals (tipus pell de seva).
Aquest vulcanisme esta relacionat amb un context més ampli que s’estén des de Marroc fins al nord d’Europa. Es tracta de la zona de rift centre-europeu que dona lloc als camps volcànics del sud-est i est de la península Ibèrica, Garrotxa, massís Central francès, Renània i Bohèmia.
Per a més informació sobre el vulcanisme murcià cliqueu aquí

Alfred Montserrat Nebot ©