17 de novembre del 2019

Grotte de Nichet (Fromelennes-Ardennes-França)


La Grotte de Nichet és una petita cavitat turística de poc més de 300 metres de recorregut i 53 de profunditat. Situada a la comuna de Fromelennes, a quatre quilòmetres de Givet (Ardennes-França), es tracta d’una curiosa cova, que tot i tenir un desenvolupament reduït es troba estructurada en tres nivells.
La visita es curta (una hora), però si al marge de les explicacions del/la guia sobre el que representen les diverses formes dels espelotemes i l’existència dels nutons ens fixem en la morfologia, sembla que la cavitat s’ha estructurat a expenses d’uns plans d’estratificació subverticals que en aquest punt es troben lleugerament discordants. La causa podria ser l’existència d’una petita falla o algun tipus de moviment de vessant ja que per sota de les calcaries del givetià (Devonià), on es troba excavada la cova, es situen els esquistos que marquen el nivell impermeable per on circula l’aigua d’infiltració.

 Entrada a la Grotte de Nichet


La cova és el refugi dels nutons, petits elfs imaginaris amb poders "que de vegades es poden trobar al bosc de les Ardenes"





La cova presenta un seguit de petites sales situades a diferents nivells. Totes es troben profusament acompanyades d’espeleotemes. Les formes reconstructives i alguna modificació antròpica han canviat notablement la morfologia inicial de la cavitat donant-li un aspecte de continuïtat durant el seu recorregut quan realment s’està avançant sobre un conjunt de blocs mentre es guanya en profunditat




Les múltiples visites i la il·luminació de la cova han afavorit el creixement d'algunes especies vegetals



En alguns punts, sobre les parets, encara s’observa la sutja deixada per les torxes i els llums de carbur que il·luminaven la Grotte de Nichet durant les seves primeres exploracions, al segle XIX.
Encara que descoberta al segle XVII, ja que en aquells temps era considerada com una de les entrades a l’infern, la cova no va ser explorada fins al segle XIX.
Al 1950 es va tancar l’accés a la cavitat. Després de diversos treballs d’acondicionament la Grotte de Nichet va obrir al públic al 1987


La sortida es fa a través d’una escalinata de 114 graons que ressegueix un pla d’estrat

 Mapa de situació
Alfred Montserrat Nebot ©