10 de desembre del 2012

El Forat la Bou (Conca de Dalt-Pallars Jussà)


Aquesta cavitat, de poc més de 160 metres de recorregut, es troba situada a l’oest del nucli urbà de Serradell (actualment Conca de Dalt). La cova no presenta cap dificultat tècnica a excepció, per als que no els hi agradin els llocs estrets, d’una galeria de sostre baix que hi ha al fons de tot, de totes maneres cal una bona il·luminació, un casc i posar el seny que es requereix en aquest tipus d’activitat.



Des de Serradell cal sortir per la part alta del poble pel camí que porta a un dipòsit d’aigua del que surt un tub negre de PVC. El corriol i el tub segueixen paral·lels durant una bona part del camí. Després de creuar una torrentera es surt del bosc i cal deixar el sender i el tub, per anar pujant en diagonal per un llom de conglomerat. Travessada una nova torrentera, aquesta menys marcada, s’arriba al peu del cingle on es troba la cavitat. Donat que el trajecte és perdedor s’agraeix l’ajuda del GPS

 UTM ED50 X= 326598, Y= 4682704 Alt: 1.059 m






 

 

 
Una bona part de la galeria està ocupada per gours






 





En d’altres indrets de la cova es poden observar grans blocs caiguts, especialment de la paret sud, així com diversos espeleotemes que s’han desenvolupat sobre la paret nord.
Més informació i topografia de la cavitat a Espeleoindex

Fotos: Alfred Montserrat i Mariona Vázquez