13 d’abril del 2012

Chris Wood, pioner de la vulcanoespeleologia


El Dr. Chris Wood,  geòleg/geomorfòleg/espeleòleg, va morir a finals del passat mes de gener a l’edat de 64 anys. Gran part del seu camp d’investigació es va centrar en la gènesis de les formacions de lava, i en particular, en el paper dels tubs de lava en la formació de colades de lava, planures i escuts. Són nombroses les seves publicacions sobre l’origen i la morfologia de les coves volcàniques i en l’actualitat estava escrivint un llibre sobre  la formació  d’aquest tipus de cavitats. Sempre havia demostrat un gran interès en els volcans i en la conservació geològica en general.

Amb el temps, el Dr. Wood es va anar especialitzant en la gestió del patrimoni i medi ambient, havent treballat en àrees de gestió de Parcs Nacionals i  ONG’s sobre conservació, tant al Regne Unit com el d’altres països.

Actuava com assessor científic en plans de gestió,  en la candidatura de Patrimoni de la Humanitat i en les nominacions de Geoparcs en diferents administracions d’àrees protegides en tot el món. El seu treball d’investigació i assessorament el va portar a moltes zones volcàniques del planeta, per exemple, Islàndia, Corea, les Antilles Menors, Portugal (Azores), EE.UU. (incloent Hawaii), Espanya (Illes Canàries), Itàlia, Austràlia i Mèxic.

Els seus actuals projectes d’assessorament estaven localitzats al volcà Mont Suswa, a Kènia, la zona volcànica Wudalianchi, a China, i la zona volcànica de la Cadena de Puys a França. Fou coordinador del congrés internacional sobre la protecció de paisatges volcànics a China celebrat el maig de 2011, i és autor de l’estudi temàtic de la UICN sobre Patrimoni Mundial dels Volcans. També era membre de The Commission on Volcanic Caves de la Unió Internacional d’Espeleologia (UIS).

Durant el proper mes de maig tenia prevista l’assistència en el 1er. Congrés Internacional sobre Gestió i Divulgació de Paisatges Volcànics Protegits que tindrà lloc a Olot (http://www.volcandpark1.com/ca).


 
Trobada de vulcanoespeleòlegs a Seattle, al 1979, a casa de William R. Halliday. D’esquerra a dreta: William R. Halliday, Barry Weaver, Montserrat Ubach, Chris Wood i Alfred Montserrat

Foto: Toni Nubiola