10 de març del 2013

Cova de Carradan (Torres d'Alàs)



Després de localitzar, el passat dia 2 de febrer de 2013, la Cova de Carradan, o Carrodon, Carradon i Carredon (tots els noms semblant sinònims de “pedra rodona”), segon la pronuncia dels habitants de Torres d’Alàs (Alàs i Cerc-Alt Urgell), decidírem fer-hi una visita.
Aquesta cavitat va ser explorada a mitjans dels anys 60 del segle passat per un grup de l’ERE del CEC que més tard va publicar el llibre “La Fou de Bor i cavitats de l’alta vall del Segre”. No hi ha referències de noves exploracions fins al 1983, en que un grup de la Universitat de Barcelona hi va realitzar varies visites per estudiar la colònia de quiròpters que estacionalment poblen la cova.


Coordenades UTM ( Datum: ED 50 Fus: 31N )X: 379290 Y: 4690950 Alt: 943 m

 

 Parlant amb els habitants de Torres d’Alàs, ens van informar que fa uns dos anys la cova va ser visitada per un grup de joves que s’hi van estar molts dies. “Sembla que feien excavacions” ens va dir una veïna.
L’última constància d’intent de visita es remunta a fa unes setmanes, quan una parella, amb uniforme i cotxe oficial d’algun estament de la Generalitat, la van buscar sense trobar-la
 Institut Cartogràfic de Catalunya
Des de la població de Torres d’Alàs, s’ha seguir el camí que porta al dipòsit d’aigua, situat a la part més alta d’uns camps de cultiu. Hi ha que anar a buscar la punta més oriental del bancal més inferior. Just quan comença la vegetació s'inicia un corriol cap a l'esquerra, molt desdibuixat però amb algunes fites, que porta fins a la cavitat.


 
La cova s’inicia amb un petit pou d’uns 6 metres que acaba en la part superior d’un con d’enderrocs força inclinat. Aquí ja ens trobem el primer problema. Observem que un bloc de pedra està enclastat entre el terra i el sostre de la galeria. Això impedeix el pas.
Treien la terra dels voltants i de sota del bloc, fem que aquest vagi rampa avall. Passem un estret pas i arribem a un nou eixamplament de la galeria. La rampa segueix, però el que hauria de ser la continuació de la cavitat es torna a veure quasi totalment obstruït. En aquesta ocasió el bloc es molt més gran i sembla que fa de mur de contenció d’una important massa de terra i pedres, tot en estat d’estabilitat molt precari. Només un estret pas entre blocs deixa veure una probable continuació. La possibilitat de que es desestabilitzi tot i la prudència pròpia de l’edat fa que aturem la nostra visita en aquest punt. Potser fa 40 anys ho hagéssim intentat.
No sabem si aquesta acumulació de terra i pedres es deguda a les possibles excavacions de les que ens van informar els veïns de Torres d’Alàs, o senzillament és material que ha anat caient des de l’exterior i esta a punt de tapar el que ja era un pas estret. El que si esta clar és que per passar amb seguretat caldria una bona feina de neteja de la zona. Si algú s’anima, allà té la cova de Carradan.
Per a més informació: Espeleoindex

La X assenyala el punt de l'obstrucció 


Entre Torres d'Alàs i la cova es pot observar aquest magnífic plec, tipus xebró, de pla axial horitzontal

Text i fotos: Alfred Montserrat Nebot ©