20 de desembre del 2016

Avenc de la Fragata (Sitges-Garraf)



El primer que sobta en arribar al fons del pou de l’avenc de la Fragata és observar, esmicolada, la placa posada en memòria de Luis Garzón Gil, espeleòleg de 17 anys accidentat en aquesta cavitat a finals de 1973. Deixant marge al dubte i després d’observar l’anterior ubicació d’aquesta, cal pensar que els agents meteòrics han estat els causants del seu desenganxament i caiguda.
Situat al SE de pla de Campgras, l’avenc de la Fragata ha estat un dels més visitats del massís de Garraf, ja fos en les campanyes d’exploració d’Amat i Carreras, com en les del GES del CMB, i més tard com a cavitat utilitzada en els cursets d’iniciació a l’espeleologia.

 Placa al fons de l'avenc


 
Aquest avenc es troba situat al fons d’una dolina i té un pou de 21 metres que es va eixamplant cap al fons




 



Lateralment s’observa una zona clàstica, que alguns autors han relacionat amb fenòmens de descalcificació i gravitacionals, i que formen un fals sostre a la part més fonda de l’avenc.
Aquests materials fan de reompliment d’un conducte paral·lel al pou d’accés.
Tants anys de visites i la poca consciencia d’alguns visitants han provocat un elevat grau d’antropització de l’avenc, que es manifesta en pintades a les parets i deixalles a la base del pou




Treball de Joaquim Montoriol-Pous publicat a Speleon (T1. 1950, Universidad de Oviedo), sobre aquesta cavitat i d’altres de properes:


















Topografia i situació de l'avenc de la Fragata a: Espeleoindex
Alfred Montserrat Nebot ©