29 d’octubre del 2019

La Tuta. (Castellar de n'Hug-Ripollès)


La Tuta és una petita cavitat del terme de Castellar de n’Hug (Ripollès). El seu fàcil accés propicia el que sigui visitada freqüentment. En aquesta ocasió la visita no tenia caire espeleològic, però sempre és interessant entrar en una cova si ens la trobem pel camí.
Per arribar-hi cal sortir de Castellar de n’Hug des del barri de l’Erola, situat a la part més alta de la població. Una pista permet guanyar alçada fins a la collada que dona nom al barri, des d’on es veu l’entrada de la Tuta. Una suau baixada  porta fins la font dels Torrents. A partit d’aquí, per l’esquerra, s’abandona la pista i es segueix un corriol que va pujant fins a la cavitat.

L'entrada a la Tuta visible des de la part alta de Castellar de n'Hug

Font dels Torrents

Vista de Castellar de n'Hug des de la cova

Grup d'excursionistes davant de la cavitat

Galeria d'entrada

 

La cova consta d’una única galeria amb un gran vestíbul que sovint es troba ocupat per vaques o ovelles. En aquesta part de la cavitat s’observa un doble sostre fet amb bigues metàl·liques i planxa d’uralita











La galeria te un marcat sentit descendent fins al seu final i compta amb alguns espeleotemes.
Hi ha qui la considera un paleosobreeixidor del sistema hidrogeològic que alimenta les fonts del Llobregat. La Tuta esta excavada en calcaries del Devonià (410-360 Ma)

De tornada el Pedraforca entre els nuvols


Cal destacar que entre Castellar de n’Hug i les fonts del Llobregat es localitzen les calcaries griotte. Es tracta d’unes calcaries de la mateixa època, de color vermellós i que contenen goniatits, un fòssil de la família dels ammonítids que va viure des del Devonià fins a finals del Permià (240 Ma)

Mapa de situació

Més informació de la Tuta a Espeleoindex

Alfred Montserrat Nebot ©