20 de febrer del 2013

Fontestorbes (País de Foix-Arieja)



Fontestorbes és una petita cavitat, d’un 50 metres de recorregut, oberta al costat de la carretera departamental  D-9, a un quilòmetre de Belestar en direcció a  Fougax-et-Barrineuf (País de Foix-Arieja).

Fontestorbes al novembre del 2012

Considerada com una de les fonts intermitents més importants del món, Fontestorbes es distingeix per:
    * La regularitat del fenomen (la durada de les intermitències varia, però molt poc, contràriament a d'altres fonts intermitents).
    * La magnitud del fenomen: Un cabal que va, dins de cada cicle, des de l'assecament quasi total (0,02 m3/seg. seguint la temporada d'intermitències) fins 1,8 m3/seg. 
* Pel cabal existent: 1,8 m3/seg. durant la sortida màxima


 
La cavitat presenta una gran arcada d’entrada que s’obre a la part baixa d’un penya-segat. Aquesta cova s’ha convertit en un punt de parada obligada per als visitants de la zona, especialment a l’estiu. Cal tenir present que es troba dins de l’anomenada Ruta dels Castells Càtars.
Al 2006 es van fer un treballs d’arranjament de la zona per tal d’acondicionar-lo millor al turisme i per explicar el funcionament d’aquest sistema hidrogeològic. L’acció es va complementar amb una il·luminació que cal engegar posant una moneda en un aparell instal·lat prop de l’entrada



La  peculiaritat de Fontestorbes ve donada per què durant els mesos de juliol a octubre entra en un període d’intermitències. Aleshores el cabal oscil·la entre els 0,02 m3/seg.  i els 1,8 m3/seg., alternant en períodes de 40 i 20 minuts.
Quan hi surt poca aigua, es pot arribar al fons de la cavitat passant sobre uns pilons de ciment i protegits per una barana metàl·lica. A la part més interior, d’on surt l’aigua, cal portar llum i anar en compte  ja que, tant la barana com la passera de ciment estant molt malmeses


 Fontestorbes al juliol de 1999, durant el període de crescuda
Per conèixer el mecanisme hidrològic de Fontestorbes, descrit per Alain Mangin, cliqueu aquest enllaç

Com la majoria de coves i d’altres indrets, Fontestorbes també te la seva llegenda.
Es diu que dins de la cavitat hi vivien unes fades que acostumaven a rentar els seus vestits en les aigües del riu subterrani, tot picant la roba amb pales d’or.  Prop d’allà, en la granja Pierrets, i vivia una bonica noia anomenada Angèle, que estava a punt de tenir un fill. Una de les fades, que acostumava a passar els vespres per la granja, li va oferir d’anar a parir a la cova per tal de tenir l’ajuda de les altres fades. I així va ser.
Per agrair-li que hagés confiat en elles, una de les fades li va regalar una vareta màgica. Durant tota la seva vida, Angèle la va utilitzat amb molt seny, el que li va proporcionar una feliç existència.  Poc abans de morir, Angèle la va donar als seus fills a condició de que no la dividissin.  Però aquest no van resistir la temptació de tenir-ne un tros cada un i la vareta va perdre el seu poder

Text i fotos: Alfred Montserrat Nebot ©